Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Scones z nutą pomarańczy

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka tortowa 2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
cukier waniliowy 32 gramy
cukier 3 łyżeczki
sól 1 szczypta
masło 60 gram
skórka z pomarańczy 1 sztuka
mleko ok. 2/3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Scones z nutą pomarańczy

Kroki postępowania

1
Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.
Krok 1 - Scones z nutą pomarańczy foto
2
Do sypkich składników dodać skórkę startą z całej, dużej pomarańczy i masło.
Krok 2 - Scones z nutą pomarańczy foto
3
Wyrobić jak na kruszonkę.
Krok 3 - Scones z nutą pomarańczy foto
4
Powoli dolewać do tego mleko (nie trzeba użyć całego) i wyrabiać gładkie ciasto. Ciasto ma być delikatne, miękkie i nie kleić się do rąk.
Krok 4 - Scones z nutą pomarańczy foto
5
Ciasto podzielić na 2 części. Każdą część spłaszczyć w placek o grubości ok. 1,5 cm. Układać je na natłuszczonej blasze. Na każdym placku zrobić na krzyż płytkie nacięcie.
Krok 5 - Scones z nutą pomarańczy foto
6
Piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut. Upieczone scones rozciąć wzdłuż linii. Podawać ciepłe, z dodatkiem np. masła i dżemu.
Krok 6 - Scones z nutą pomarańczy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ONY_za_kare 01.03.2014 17:54
rewelacja!
Sroczka 14.06.2013 19:22
Ja również chętnie wypróbuję przepis, bo zapowiada się pysznie.
Alex_M 03.02.2013 20:23
pyszne buleczki!! musze wyprobowac przepis!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak