Schmand z mandarynkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 i 1/2 szklanki
  • jajko

    1 sztuka
  • masło

    100 g
  • cukier

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • budyń waniliowy

    2 opankowania
  • mleko

    1 litr
  • śmietany typu schmand

    600 g
  • mandarynki

    1 puszka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło roztopić. W misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem, cukier i jajko. Do tego dodać letnie masło i zagnieść ręką. Ciastem wyłożyć blachę i nakłuć widelcem.
Budynie ugotować w dwulitrowym garnku według przepisu na opakowaniu. Do bąbelkującego budyniu dodać śmietanę, energicznie mieszać i gotować jeszcze chwilę. Zdjąć z ognia, dodać mandarynki, wymieszać i gorące wylać na ciasto.
Piec godzinę w 170 st. C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat