Przepis i sposób przygotowania na: Toskański chleb ziemniaczany inspirowany przepisem z książki "Tysiąc dni w Toskanii" Marleny De Blasi
Przepis na:
- toskański chleb z chrupiącą skórką
- chleb z ziemniaków
1. Drożdże pokrusz, zasyp łyżeczką cukru, dodaj pół szklanki ciepłej wody spod gotowania ziemniaków.
2. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.
3. Ziemniaki przepuść przez praskę, połącz z mąką i solą. Dodaj wyrośnięty zaczyn i resztę wody spod gotowania ziemniaków.
4. Wyrób ciasto - możesz podsypać delikatnie mąką, ale postaraj się tego unikać. Z wyrobionego ciasta uformuj okrągły bochenek chleba.
5. Przełóż do miski posmarowanej odrobiną oliwy, przykryj ściereczką i czekaj, aż podwoi swoją objętość (około godziny).
6. Następnie chleb przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
7. Na wierzchu możesz zrobić ozdobną kratkę lub posypać ulubionymi ziarnami - ja lubię słonecznik. Piecz 35-40 minut w rozgrzanym do 200 stopni z funkcją termoobiegu. Smacznego!