Schabowy marynowany w musztardzie

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Kotlety marynowane w musztardzie są soczyste i mięciutkie. Warto zrobić taką marynatę bo czasami schab jest taki, że nie można go rozbić. A musztarda świetnie je zmiękcza i podkreśla smak.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

składnik główny

  • schab bez kości

    1 kilogram

marynata:

  • jajka duże

    2 sztuki
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • Musztarda czosnkowa Prymat

    2 łyżki
  • Musztarda czeska Prymat

    2 łyżki
  • sól

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    2 szczypty

dodatkowo :

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 szklanki
  • olej rzepakowy

    2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Schab umyć i osuszyć, pokroić na kotlety.
Rozbić tłuczkiem do mięsa.

Składniki marynaty dokładnie wymieszać i włożyć do niej kotlety.
Zostawić do marynowania na 30 minut.

Potem na patelnię wlać olej, rozgrzać go.
Każdy kotlet panierować w bułce tartej i smażyć na rumiano z obu stron.
Usmażone odsączyć na ręczniku papierowym.
Kotlety podawać z tym co lubimy.

ZEWA
Bułka tarta to mieszanka bułki klasycznej i bułki tartej kukurydzianej. Bułka tarta kukurydziana daje kotletom fajnego koloru i ma trochę mniej kalorii niż tradycyjna.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat