Schabowe ze smażonymi pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kotlety schabowe

    4 szt
  • pieczarki

    300 g
  • jajko

    1 szt
  • mąka

    2 łyżki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    6 łyżek
  • sól

  • pieprz

  • Czosnek suszony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Schabowe ze smażonymi pieczarkami foto
Obieramy pieczarki i kroimy w ćwiartki (najlepsze będą niezbyt duże).
Krok 2 - Schabowe ze smażonymi pieczarkami foto
Wrzucamy je na patelnie, posypujemy ziołami prowansalskimi i smażymy, aż się zrumienią.
Krok 3 - Schabowe ze smażonymi pieczarkami foto
Mięso na kotlety schabowe rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
W jednej misce roztrzepujemy jajko, do drugiej wsypujemy mąkę, a do trzeciej bułkę tartą. Obtaczamy kotlety w mące, jajku i bułce.
Krok 4 - Schabowe ze smażonymi pieczarkami foto
Smażymy jedną stronę na rumiano.
Krok 5 - Schabowe ze smażonymi pieczarkami foto
Obracamy je i posypujemy usmażonymi wcześniej pieczarkami.
Smażymy jeszcze ok. 3 minuty.
Krok 6 - Schabowe ze smażonymi pieczarkami foto
Tak przygotowane schabowe z pieczarkami podajemy do ziemniaków lub frytek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
staropolanka5 02.10.2013 15:28
uwielbiam schabowe
marcia7 01.10.2013 12:45
lubię z takim dodatkiem

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat