Schabowe zapiekane pod pieczarkami, papryką i groszkiem

Schabowe zapiekane pod pieczarkami, papryką i groszkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • kotlety schabowe

    4 szt
  • jajka

    2 szt
  • bułka tarta

    0,5 szklanki
  • smalec

    do smażenia

puree ziemniaczane

  • ziemniaki

    1 kg
  • mleko

    0,33 szklanki
  • masło

    2 łyżki
  • gałka muszkatołowa mielona

    do smaku

warstwa wierzchnia

  • pieczarki

    40 dag
  • cebula czerwona

    2 szt
  • groszek konserwowy

    5 łyżek
  • papryka czerwona

    1 szt
  • masło

    1 łyżka
  • ser żółty

    15 dag
  • pomidorki koktajlowe

    6 szt
  • tłuszcz

    do formy
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • papryka słodka mielona

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Schabowe zapiekane pod pieczarkami, papryką i groszkiem foto
Kotlety schabowe rozbijamy, zanurzamy w rozbełtanych jajkach a następnie obtaczamy w bułce tartej wymieszanej z solą, pieprzem i mieloną papryką. Smażymy na rumiano do miękkości na rozgrzanym na patelni smalcu.
Krok 2 - Schabowe zapiekane pod pieczarkami, papryką i groszkiem foto
Pieczarki oczyszczamy, kroimy na ćwiartki lub ósemki. Cebule obieramy i kroimy na pół plasterki.Na patelni rozgrzewamy masło a gdy się zeszkli dodajemy pieczarki. Podsmażamy do miękkości i doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia.Do pieczarek dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i odsączony groszek, mieszamy.
Krok 3 - Schabowe zapiekane pod pieczarkami, papryką i groszkiem foto
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy. Do gorących ziemniaków dodajemy masło, wlewamy mleko i doprawiamy do smaku gałką muszkatołową. Ugniatamy na jednolitą masę. Pure ziemniaczane przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Krok 4 - Schabowe zapiekane pod pieczarkami, papryką i groszkiem foto
Na pure kładziemy usmażone kotlety schabowe.
Krok 5 - Schabowe zapiekane pod pieczarkami, papryką i groszkiem foto
Na kotlety wykładamy przygotowane pieczarki z papryką i groszkiem.
Krok 6 - Schabowe zapiekane pod pieczarkami, papryką i groszkiem foto
Całość posypujemy startym żółtym serem a na wierzchu układamy pomidorki koktajlowe.
Krok 7 - Schabowe zapiekane pod pieczarkami, papryką i groszkiem foto
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni C i zapiekamy ok. 45 min. Podajemy na gorąco.
Do przygotowania potrawy możemy wykorzystać schabowe pozostałe po obiedzie - odgrzewane kotlety nie smakują już tak dobrze jak świeżo usmażone ale przygotowane według tego przepisu zaskoczą smakiem i sposobem podania.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Jagódka77

26.02.2017 19:50
ciekawy pomysł

adelajda

03.05.2016 13:47
fajny obiadek

w mojej kuchni

03.05.2016 13:26
same pyszności

pestka

03.05.2016 07:07
smaczny obiad

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat