Schabowe z soczewicą i porem

Schabowe z soczewicą i porem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Została mi ugotowana soczewica i brak pomysłu na nią. Przejrzałam zawartość lodówki i pomysł zrodził się sam. Często robię rożne roladki z farszem, do którego wykorzystuje to co mam w lodówce. Pora u mnie nie może zabraknąć dlatego znalazł się on w nadzieniu.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • kotlety schabowe

    4 sztuki
  • por (białe części)

    1 sztuka
  • marchew

    1 sztuka
  • soczewica konserwowa

    1 szklanka
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz czerwony

    1 szczypta
  • ser wędzony

    4 plastry
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • musztarda

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Por drobno kroję i przesmażam na maśle klarowanym, dodaję startą na tarce jarzynowej marchewkę i dalej przesmażam. Można dodać odrobinę wody. Doprawiam solą, pieprzem i studzę.

Schab rozbijam, posypuje solą, pieprzem kolorowym, smaruję musztardą. Układam plaster sera, na to por z marchewką, i soczewicę ugotowaną. Roladki zwijam i spinam wykałaczkami. Smażę na wolnym ogniu na maśle około 10 minut i obracam od czasu do czasu. Potem podlewam wodą i duszę kolejne 25 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

danielek

14.02.2019 09:22
Mi też się przepis podoba

Bożena Matuszczyk

01.02.2019 13:16
Pomysłowo, smacznie i ciekawie,takie roladki to super pomysł na pyszny obiadek.;)

bietka

01.02.2019 09:09
Pomysłowe te roladki i na pewno bardzo smaczne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat