Przepis i sposób przygotowania na: Schabowe sakiewki z warzywami w sosie musztardowym Zewy
Kotlety schabowe rozbić tłuczkiem i delikatnie posolić.
Warzywa (marchew i dynię) obrać i zetrzeć na tarce. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i przełożyć przygotowane warzywa. Podsmażyć do prawie miękkości. Dodać przyprawy do smaku i musztardę.
Następnie dodać pokrojoną natkę pietruszki i bułkę tartą. Całość wymieszać i przestudzić. Nadzienie podzielić na 4 części.
Na środek każdego płata schabu położyć porcję nadzienia i zakładać brzegi, zakrywając farsz tworząc sakiewkę. Każdą sakiewkę zawiązać kawałkiem dratwy, zapobiegnie to rozpadnięciu sakiewki.
W szerokim rondlu rozgrzać olej, przełożyć przygotowane sakiewki i podsmażyć. Dodać cebulę i chwilę smażyć. Podlać rosołem. Dodać liście oraz ziele angielskie i całość dusić przez około 10 minut. Doprawić solą i pieprzem.
Śmietanę rozmieszać dokładnie z mąką. Aby dobrze wymieszał się sos wyjąć sakiewki na talerz i wlać śmietanę do płynu. Energicznie mieszać, aby nie powstały grudki i zagotować. Ewentualnie doprawić do smaku. Dodać musztardę i posiekaną natkę pietruszki, wymieszać i włożyć ponownie do sosu sakiewki.
Sakiewki podawać z tym co lubimy (ja podałam z ziemniakami i zasmażaną kapustą).