Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składnik główny:
-
kotlety schabowe
4 sztuki
Nadzienie:
-
marchew
1 sztuka -
dynia
150 gramów -
cebula
1 sztuka -
papryka czerwona
0,5 sztuki -
natka pietruszki
3 łyżki -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
2 szczypty -
Pieprz czarny mielony Prymat
2 szczypty -
Musztarda czosnkowa Prymat
1 łyżka -
Bułka tarta klasyczna Prymat
1 łyżeczka -
olej
1 łyżka
Sos:
-
rosół
1,5 szklanki -
Musztarda kremska Prymat
90 gramów -
śmietana 18%
250 mililitrów -
cebula
0,5 sztuk -
Liść laurowy suszony Prymat
2 liście -
Ziele angielskie całe Prymat
2 ziarna -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
3 szczypty -
Pieprz czarny mielony Prymat
2 szczypty -
natka pietruszki
1 pęczek -
mąka
1 łyżka
Sposób przygotowania
Kotlety schabowe rozbić tłuczkiem i delikatnie posolić.
Warzywa (marchew i dynię) obrać i zetrzeć na tarce. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i przełożyć przygotowane warzywa. Podsmażyć do prawie miękkości. Dodać przyprawy do smaku i musztardę.
Następnie dodać pokrojoną natkę pietruszki i bułkę tartą. Całość wymieszać i przestudzić. Nadzienie podzielić na 4 części.
Na środek każdego płata schabu położyć porcję nadzienia i zakładać brzegi, zakrywając farsz tworząc sakiewkę. Każdą sakiewkę zawiązać kawałkiem dratwy, zapobiegnie to rozpadnięciu sakiewki.
W szerokim rondlu rozgrzać olej, przełożyć przygotowane sakiewki i podsmażyć. Dodać cebulę i chwilę smażyć. Podlać rosołem. Dodać liście oraz ziele angielskie i całość dusić przez około 10 minut. Doprawić solą i pieprzem.
Śmietanę rozmieszać dokładnie z mąką. Aby dobrze wymieszał się sos wyjąć sakiewki na talerz i wlać śmietanę do płynu. Energicznie mieszać, aby nie powstały grudki i zagotować. Ewentualnie doprawić do smaku. Dodać musztardę i posiekaną natkę pietruszki, wymieszać i włożyć ponownie do sosu sakiewki.
Sakiewki podawać z tym co lubimy (ja podałam z ziemniakami i zasmażaną kapustą).
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się