Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Schabowe sakiewki z warzywami w sosie musztardowym Zewy

5.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pyszne i aromatyczne sakiewki schabowe z warzywami w delikatnym, kremowym sosie musztardowym. Propozycja idealna nie tylko na codzienny obiad.

Składniki:

Składnik główny:

kotlety schabowe
4 sztuki

Nadzienie:

marchew
1 sztuka
dynia
150 gramów
cebula
1 sztuka
papryka czerwona
0,5 sztuki
natka pietruszki
3 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
2 szczypty
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
2 szczypty
Sklep Prymat
Musztarda czosnkowa Prymat
1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat
1 łyżeczka
olej
1 łyżka

Sos:

rosół
1,5 szklanki
Musztarda kremska Prymat
90 gramów
śmietana 18%
250 mililitrów
cebula
0,5 sztuk
Liść laurowy suszony Prymat
2 liście
Sklep Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
2 ziarna
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
3 szczypty
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
2 szczypty
Sklep Prymat
natka pietruszki
1 pęczek
mąka
1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Schabowe sakiewki z warzywami w sosie musztardowym Zewy

Kotlety schabowe rozbić tłuczkiem i delikatnie posolić.

Warzywa (marchew i dynię) obrać i zetrzeć na tarce. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i przełożyć przygotowane warzywa. Podsmażyć do prawie miękkości. Dodać przyprawy do smaku i musztardę.
Następnie dodać pokrojoną natkę pietruszki i bułkę tartą. Całość wymieszać i przestudzić. Nadzienie podzielić na 4 części.

Na środek każdego płata schabu położyć porcję nadzienia i zakładać brzegi, zakrywając farsz tworząc sakiewkę. Każdą sakiewkę zawiązać kawałkiem dratwy, zapobiegnie to rozpadnięciu sakiewki.

W szerokim rondlu rozgrzać olej, przełożyć przygotowane sakiewki i podsmażyć. Dodać cebulę i chwilę smażyć. Podlać rosołem. Dodać liście oraz ziele angielskie i całość dusić przez około 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. 

Śmietanę rozmieszać dokładnie z mąką. Aby dobrze wymieszał się sos wyjąć sakiewki na talerz i wlać śmietanę do płynu. Energicznie mieszać, aby nie powstały grudki i zagotować. Ewentualnie doprawić do smaku. Dodać musztardę i posiekaną natkę pietruszki, wymieszać i włożyć ponownie do sosu sakiewki.

Sakiewki podawać z tym co lubimy (ja podałam z ziemniakami i zasmażaną kapustą).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak