Schabowe sakiewki z warzywami w sosie musztardowym Zewy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszne i aromatyczne sakiewki schabowe z warzywami w delikatnym, kremowym sosie musztardowym. Propozycja idealna nie tylko na codzienny obiad.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składnik główny:

  • kotlety schabowe

    4 sztuki

Nadzienie:

  • marchew

    1 sztuka
  • dynia

    150 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    0,5 sztuki
  • natka pietruszki

    3 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    2 szczypty
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    2 szczypty
  • Musztarda czosnkowa Prymat

    1 łyżka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 łyżeczka
  • olej

    1 łyżka

Sos:

  • rosół

    1,5 szklanki
  • Musztarda kremska Prymat

    90 gramów
  • śmietana 18%

    250 mililitrów
  • cebula

    0,5 sztuk
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 liście
  • Ziele angielskie całe Prymat

    2 ziarna
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    3 szczypty
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    2 szczypty
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • mąka

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kotlety schabowe rozbić tłuczkiem i delikatnie posolić.

Warzywa (marchew i dynię) obrać i zetrzeć na tarce. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i przełożyć przygotowane warzywa. Podsmażyć do prawie miękkości. Dodać przyprawy do smaku i musztardę.
Następnie dodać pokrojoną natkę pietruszki i bułkę tartą. Całość wymieszać i przestudzić. Nadzienie podzielić na 4 części.

Na środek każdego płata schabu położyć porcję nadzienia i zakładać brzegi, zakrywając farsz tworząc sakiewkę. Każdą sakiewkę zawiązać kawałkiem dratwy, zapobiegnie to rozpadnięciu sakiewki.

W szerokim rondlu rozgrzać olej, przełożyć przygotowane sakiewki i podsmażyć. Dodać cebulę i chwilę smażyć. Podlać rosołem. Dodać liście oraz ziele angielskie i całość dusić przez około 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. 

Śmietanę rozmieszać dokładnie z mąką. Aby dobrze wymieszał się sos wyjąć sakiewki na talerz i wlać śmietanę do płynu. Energicznie mieszać, aby nie powstały grudki i zagotować. Ewentualnie doprawić do smaku. Dodać musztardę i posiekaną natkę pietruszki, wymieszać i włożyć ponownie do sosu sakiewki.

Sakiewki podawać z tym co lubimy (ja podałam z ziemniakami i zasmażaną kapustą).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat