schab z wiśniami

schab z wiśniami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wiśnie bez pestek

    90 dag
  • wino białe wytrawne

    1 szklanka
  • olej

    5 łyżek
  • cynamon mielony

    1/4 łyżeczki
  • sól

  • pieprz biały mielony

    1 szczypta
  • pieprz czarny mielony

    1 szczypta
  • tymianek

    1 szczypta
  • schab

    1,20 (środkowy)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Schab umyj, osusz. Ostrym, długim nożem zrób w nim dwie głębokie kieszenie. Połowę wydrylowanych wiśni wymieszaj z cynamonem oraz białym pieprzem, włóż w kieszenie, zepnij wykałaczkami.
Schab natrzyj solą, czarnym pieprzem i suszonym tymiankiem. Włóż do brytfanny, polej olejem oraz winem. Piekarnik nagrzej do temp. 200 stopni, wstaw brytfankę z mięsem, piecz ok. 40 minut, często podlewając powstałym sosem. Następnie dołóż pozostałe liście i piecz 25 minut w temp. 190 stopni. Podawaj z ziemniakami z wody.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

hastalavista

25.03.2012 20:26
świetne połączenie :)

magical66

04.04.2011 20:51
fajnie brzmi

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat