Przepis i sposób przygotowania na: Schab z szynkowaru
Kroki postępowania
Schab umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Zagotować wodę i lekko ostudzić. Dodać przyprawy - sól, pieprz czosnkowy, cukier, majeranek, paprykę, roztłuczony pieprz kolorowy, żelatynę i całość wymieszać.
Do szynkowaru włożyć woreczek.
Do woreczka włożyć schab, wlać przygotowaną marynatę i zawiązać.
Zamknąć szynkowar i odstawić do lodówki na 48 godzin - niech mięso się zamarynuje.
Do garnka wlać ciepłą wodę i na dno położyć ściereczkę. Włożyć szynkowar aż woda osiągnie około 80 stopni, zmniejszyć ogień i tak parzyć ponad dwie godziny.
Pilnować, aby woda się nie gotowała. Po ugotowaniu ostudzić szynkowar w zimnej wodzie i włożyć na noc do lodówki. Polecam!