Ali

Schab z szynką serrano

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    1,5 kg
  • czosnek

    2 ząbki
  • oregano świeże

    kilka gałązek
  • pieprz

  • szynka serrano

    6 plasterków
  • płatki chili

    1/3 łyżeczki
  • szalotka

    2 sztuki
  • sól

  • oliwa

    2 łyżek
  • białe wino wytrawne

    4 łyżki
  • wrzątek

    4 łyżki
  • rukola

    50 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Mięso rozcinamy wzdłuż w połowie i rozklepujemy, aby było cieńsze. Nacieramy je czosnkiem i oregano. Oprószamy pieprzem i kładziemy plastry szynki. Posypujemy chili, zwijamy ciasno i związujemy sznurkiem kuchennym. Szalotki w łupinach kroimy w grube plastry, układamy na dnie brytfanny, dodajemy trochę oregano oraz sól i pieprz. Wkładamy roladę i skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy ok 75 minut. Po tym czasie wyjmujemy, a brytfannę stawiamy na kuchence. Dolewamy wino i wodę. Odskrobując wszystko z dna odparowujemy trochę powstały sos. Po tym czasie mięso wkładamy z powrotem do brytfanny i wkładamy z powrotem do piekarnika na 10-15 minut. Podajemy na liściach rukoli i polewamy powstałym sosem.

Smacznego!
Ali
Szynkę serrano można zastąpić czymś innym długodojrzewającym, np. szynką parmeńską czy szwarcwaldzką

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 16.11.2015 08:57
Porządny kawał mięsa.
Gracer 03.03.2015 21:31
super przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat