Schab z maślakowym sosem od Hamrocyka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab

    1 kg
  • maślaki

    500 gram
  • cebula biała

    1 szt.
  • marchewka

    1 szt.
  • natka pietruszki

  • majeranek

  • pieprz

  • sól

  • śmietana 30%

    100 ml
  • mąka

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Schab z maślakowym sosem od Hamrocyka foto
Maślaki dokładnie oczyścić , zdejmując skórkę z kapeluszy i pokroić na kawałki.Cebulę obrać i pokroić na drobno.Na patelni rozgrzać tłuszcz wrzucić grzyby i cebulę.
Krok 2 - Schab z maślakowym sosem od Hamrocyka foto
Marchewkę obrać , umyć i zetrzeć na tarce o średnich oczkach, pietruszkę umyć i pokroić na drobno.
W garnku zagotować bulion, dodać podsmażone grzyby,pogotować 15 minut , dodać śmietanę oraz łyżkę mąki rozpuszczonej w wodzie, doprawić do smaku , na koniec dodać startą marchewkę i pietruszkę.
Krok 3 - Schab z maślakowym sosem od Hamrocyka foto
Schab w całości opłukać i osuszyć,natrzeć solą , pieprzem i majerankiem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym . Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec około 1,5-2 godziny.
Krok 4 - Schab z maślakowym sosem od Hamrocyka foto
Upieczone mięso pokroić na plastry , polać sosem.Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
joanna__s 02.10.2013 17:21
Pyszne danie :) na czasie.
Monika58 02.10.2013 16:03
ten schabik musi smakować

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat