Schab z mandarynkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab

    500 g
  • mandarynki

    3 szt
  • miód

    2 łyżki
  • wino białe wytrawne

    100 ml
  • sok z cytryny

  • oliwa

    1 łyżka
  • płatki migdałowe

    3 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżeczki
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Schab opłukałem, osuszyłem, pokroiłem w plastry. Mięso oprószyłem solą i pieprzem, skropiłem sokiem z cytryny. Przykryłem i odstawiłem na pół godziny. Rozgrzałem na patelni oliwę, obsmażyłem mięso. Dodałem wino, miód i dusiłem pod przykryciem około 10 minut.
Mandarynki po umyciu sparzyłem, pokroiłem w plastry. Włożyłem do mięsa, dusiłem razem dalej około 3 minuty. Z sosu wyjąłem mięso i mandarynki, ułożyłem je na ogrzanym półmisku. Mąkę ziemniaczaną wymieszałem z odrobiną wody, wlałem do sosu i gotowałem, aż sos zgęstniał. Doprawiłem go solą i pieprzem. N a suchej patelni zrumieniłem płatki migdałowe. Polałem sosem mięso i posypałem płatkami migdałowymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
luna76 25.11.2015 14:16
piękne i smaczne !!! :)
Kasnaj 25.11.2015 09:43
podoba mi się przepis
RenataZ-et 25.11.2015 09:43
super połączenie
Motorek 25.11.2015 08:39
wygląda wyśmienicie
olkaaa 25.11.2015 07:51
wygląda smakowicie
Renata9 25.11.2015 07:42
Fajna i pyszna przekąska
Ifa 25.11.2015 06:45
Smaczny schabik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat