Przepis i sposób przygotowania na: Schab z kiszoną kapustą i sosem musztardowym
Kapuste opłukujmy, odcedzamy, kroimy. Boczek kroimy w kostke i obsmażamy na patelni az pusci sie tłuszcz. Dodajmy pokrojone w kostke cebule, szklim, dodajmy kapuste kiszona, podlewamy 500ml rosołu, dodajmy kminek, lisc, pieprz świezo zmielony i gotujemy kapuste ok 15 minut az odparuje płyn. Wyjmujemy blache z miesem i obkładamy go kapusta i pieczemy wszystko razem w piekarniku jeszcze 30 minut w temperaturze 180st. Co jakis czas obracamy mięso i mieszamy kapuste.
Robimy sos: Zagotowujmy pozostała czesc rosołu. Dodajemy śmietane, mieszamy, dodajemy musztarde. Doprawiamy pieprzem do smaku.
Mieso upieczone kroimy na plastry. Na talerz kładziemy kapuste, na to plaster schabu i polewamy sosem.
Na zimno taki schab z sosem jest jeszcze lepszy.