Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab z jabłkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 1 1/2 kg
oliwa 3-4 łyżki
sól do smaku
Rozmaryn suszony Prymat 2 łyżki
imbir 1 łyżeczka
jabłka 3-4 sztuki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Schab z jabłkami

Kroki postępowania

1
Do miseczki wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy przyprawy: rozmaryn, pieprz, sól, imbir oraz zioła prowansalskie i wszystko razem mieszamy aby powstała marynata do schabu
Krok 1 - Schab z jabłkami foto
2
Jabłka dokładnie płuczemy kroimy na pół wycinamy gniazda nasienne i kroimy w plastry.
Krok 2 - Schab z jabłkami foto
3
Schab marynujemy w marynacie , dość mocno nacierając mięso. Nacinamy schab na całości ale nie do końca.( schab można przygotować dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce) Na drugi dzień w powstałe otwory wkładać plasterki jabłek.
Krok 3 - Schab z jabłkami foto
4
Mięso włożyć w rękaw do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 1- 1 1/2 godziny, piec w temperaturze 180-190 stopni. Pod koniec pieczenia rozciąć rękaw aby schab się lekko zrumienił.
Krok 4 - Schab z jabłkami foto
5
Smak schabu świetnie uzupełni sos pieczeniowy lub czosnkowy
Krok 5 - Schab z jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 09.12.2015 21:09
Super mięso.
norweska20 19.02.2014 08:58
musi być pyszny..super
EmciaPichci 15.01.2014 07:13
fajnie wygląda :)
kasienka23 10.03.2013 16:12
świetnie wygląda, z pewnością jest smaczny
Konczi 10.03.2013 14:30
Apetycznie się taki schabik prezentuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak