Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab w sosie pieczarkowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Mięso

schab bez kości 6 plastrów
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
olej do smażenia

Sos

pieczarki 40 dag
cebula biała 1 szt
śmietana kremówka 200 ml
mąka pszenna 2 łyżki
natka pietruszki 1/2 pęczka

Przepis i sposób przygotowania na: Schab w sosie pieczarkowym

Kroki postępowania

1
Plastry mięsa wieprzowego myjemy i osuszamy, a następnie przyprawiamy do smaku solą, mielonym czarnym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Schab obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony do momentu uzyskania rumianego koloru. W następnej kolejności podlewamy woda i dusimy na małym ogniu.
Krok 1 - Schab w sosie pieczarkowym foto
2
Oczyszczone pieczarki kroimy na plasterki a obraną cebulę w kosteczkę. Wszystko razem podsmażamy
Krok 2 - Schab w sosie pieczarkowym foto
3
Do prawie miękkiego mięsa dodajemy podsmażone pieczarki i dusimy jeszcze trochę. Na samym końcu dodajemy kremówkę i zagęszczamy mąką pszenną wymieszaną z trochę wody. Przyprawiamy.
Krok 3 - Schab w sosie pieczarkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak