Przepis i sposób przygotowania na: Schab w rozmarynie z sosem pomarańczowym
Gałązki rozmarynu myjemy, nakładamy na mięso i obwiązujemy razem. Zostawiamy tak przygotowany schab na godzinę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso; nie za długo, tak tylko, aby lekko się zarumieniło. Podsmażony przekładamy do garnka, podlewamy częścią soku pomarańczowego, częścią wina i dusimy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dusimy jeszcze około 30 minut, podlewając od czasu do czasu sokiem i winem. Po upieczeniu chłodzimy mięso, czyścimy z nici i rozmarynu a następnie kroimy na małe plastry. Na patelnię przelewamy sos z pieczenia mięsa, dodajemy resztkę wina i soku, dusimy do wyparowania alkoholu, następnie doprawiamy solą, pieprzem i kroimy małe kostki pomarańczy, które dokładamy do sosu – dusimy jeszcze 5 minut. Na koniec dodajemy łyżkę masła, które zagęści sos. Następnie odcedzamy przez sito, przelewamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy pokrojony schab i mamy gotowe świąteczne danie na obiad.