Schab w maśle z ziołowa nutą

Schab w maśle z ziołowa nutą

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    1 kg
  • masło

    120 g
  • czosnek

    4 ząbki
  • natka pietruszki

    1/2 pęczka
  • Szczypiorek cienki

    1/2 pęczka
  • majeranek świeży

    1/2 pęczka
  • chili Jalapeno

    do smaku
  • sól himalajska

    do smaku
  • majeranek Prymat

    2 łyżeczki
  • tymianek

    1/2 (świeży)
  • oliwa

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Schab w maśle z ziołowa nutą foto
Schab myję pod bieżącą wodą,osuszam na ręczniku papierowym,kładę na deskę oprószam solą i majerankiem i kroję grubsze plastry ale nie do końca tak aby się nie rozwalało. Przygotowuje nadzienie z masła:miękkie masło o temp pokojowej wkładam do miseczki,świeże zioła myję osuszam i siekam drobno dodaję do masła,solę do smaku i dodaję pieprz oraz zmiażdżony i obrany czosnek wszystko razem ucieram.
Krok 2 - Schab w maśle z ziołowa nutą foto
Tak przygotowaną mieszanka wkładam w środek każdego plastra mięsa i dociskam do siebie tak aby znowu był jeden kawałek mięsa,smaruję wierzch oliwą posypuję pieprzem solą majerankiem suszonym oraz chili jalapeno. Tak przygotowane mięso zawijam w folie aluminiową tak aby łączenie folii znajdowało się u góry,by w trakcie pieczenia sos z mięsa nie wypływał do naczynia.wkładam na kilka godzin do lodówki tak zamarynowane mięso po czym wyciągam i piekę podlane szklanka wody w naczyniu około 1 godziny w temp 190*c
Krok 3 - Schab w maśle z ziołowa nutą foto
Na 10 minut przed końcem pieczenia można delikatnie uchylić folię aby mięsko troszkę się przyrumieniło.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

2milutka

04.01.2014 11:39
nie nie nadziany tylko posmarowany,topiące się masło w trakcie pieczenia zbiło zioła w sam środek i wyszło jak wyszło..a na drugim kawałku były zioła na całości...robiąc zdjęcie nie pomyślałam ze może to kogoś zmylić...

Mniam

04.01.2014 00:17
Bardzo apetycznie wygląda ten schab.

Maria 70

03.01.2014 22:29
Czuję wspaniały smak maślanego schabiku pycha. Ale zdjęcie finalne to chyba schab nadziany farszem,a nie posmarowany jak na przedostatnim zdjęciu?

wyattearp

03.01.2014 21:50
pysznie wygląda

gibli

03.01.2014 21:01
ciekawie wygląda:)

Grazyna0211

03.01.2014 20:38
smaczne mięso

stokrotka

03.01.2014 20:19
Ale pysznie się prezentuje!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat