Schab w 5 smakach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    5 plastrów
  • papryka czerwona

    1 szt
  • pomidor

    1 szt
  • cebula biała

    1 szt
  • marchew

    2 szt
  • różyczki brokuła

    4-5 szt
  • ryż

    1 torebka
  • mleko

    2 szklanki
  • przyprawa curry

  • kminek Prymat

  • sól

    1 szczypta
  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

-4-5 plastrów schabu
-1 papryka
-1 pomidor
-1 cebula
-2 marchewki
-kilka różyczek brokuła (świeży, mrożony)
-torebka ryżu brązowego
-mleko
-oliwa z oliwek
-papryka słodka, curry, pieprz czarny świeżo mielony, czosnek granulowany, chilli, trochę soli, przyprawa do kurczaka, kminek

A oto jak zrobić:
1.Schab zalać mlekiem na 2 godziny, odsączyć pokroić w kostke posypać papryką słodką, curry, czosnkiem, pieprzem, przyprawą do kurczaka, odrobiną chilli i odrobiną soli. Mięso mieszamy aby kawałki pokryły się przyprawami i wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek. Obsmażamy i dodajemy trochę wody i dusimy mięso pod przykryciem.
2.Cebule, pomidor, paprykę, marchew pokroić. Gdy mięso trochę sie zarumieni dodajemy cebulę, a następnie pokrojone w plasterki marchewki i dusimy co jakiś czas dolewając trochę wody bądź wody i oliwy żeby sie nie przypalało. Gdy marchewka już trochę zmięknie dodać paprykę, posypać papryką słodką, czosnkiem, curry, kminkiem, pomieszać i zakryć żeby papryka troszkę zmiękła.
3.Dodać pomidory i brokuł, zakryć. Gdy wszystko już dojdzie ugotowany ryż (brązowy) wrzucić na oliwę z odrobiną czosnku curry i chilli i podsmażyć, dodać mięso z warzywami i wymieszać. Gotowe

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
marta19 22.02.2013 12:34
smaczne
Pomocnik 22.02.2013 12:01
fajny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat