SCHAB POD BOROWIKOWĄ PIERZYNKA P.G.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    4 szt
  • pieczarki

    10 szt
  • masło

    1 łyżka
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • jajko

    1-2 szt
  • sos borowikowy w proszku

    1 op
  • woda

    1 szklanka
  • olej do smażenia

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 szklanka
  • żółty ser

    4 plastry
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - SCHAB POD BOROWIKOWĄ PIERZYNKA P.G. foto
Kotlety umyłam i osuszyłam papierowym ręcznikiem, rozbiłam, oprószyłam solą i pieprzem z obu stron, odstawiłam.

Pieczarki opłukałam bardzo dokładnie, nie obierałam, pokroiłam w plasterki, wrzuciłam na rozgrzane masło,dusiłam pod przykryciem na wolnym ogniu ok 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 2 - SCHAB POD BOROWIKOWĄ PIERZYNKA P.G. foto
Sos borowikowy rozpuściłam w niepełnej szklance zimnej wody i wlałam do duszących się pieczarek. Kotlety obtoczyłam w jajku oraz w bułce, smażyłam na rogrzanym oleju. Kiedy przewróciłam je na drugą stronę na wierz wyłożyłam gęsty sos borowikowy z pieczarkami.
Krok 3 - SCHAB POD BOROWIKOWĄ PIERZYNKA P.G. foto
Przykryłam plastrem żółtego sera.
Krok 4 - SCHAB POD BOROWIKOWĄ PIERZYNKA P.G. foto
Trzymałam pod przykryciem do roztopienia się sera.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
SmacznaPyza 04.01.2013 14:04
borowikowa pierzynka z proszku? smacznego jeśli ktoś lubi robale...
sylwia / sytofala 13.02.2012 21:06
uwielbiam je , u mnie się mówi na nie po kowalsku :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat