Przepis i sposób przygotowania na: Schab pieczony ze śliwką
Klasyk polskiej kuchni, król uroczystych obiadów. Takiego dania nie powstydzi się najlepszy kucharz. Ale jak przygotować schab pieczony, aby był odpowiednio aromatyczny i nie przesuszony? Przede wszystkim zacznij od zamarynowania mięsa. Następnie ważny jest sam proces pieczenia. Aby mięso było soczyste, w trakcie pieczenia, należy je podlewać wypływającym sosem, bulionem lub winem.
Schab myjemy i osuszamy. Długim cienkim ostrym nożem przez środek, przez całą długość, robimy w schabie otwór i napychamy go suszonymi śliwkami.
Składniki na marynatę mieszamy ze sobą w naczyniu żaroodpornym. I wkładamy do środka schab. Dokładnie nacieramy go marynatą, przykrywamy i chowamy na dobę do lodówki.
Po tym czasie pieczemy pod przykryciem 2 godziny w 180 stopniach.
Ten schab można kroić w cienkie plastry i jeść na kanapki, jak wędlinę. Można też kroić w grubsze kawałki i jeść jako mięso do obiadu. W tym celu tłuszcz, który się wytopił przy pieczeniu i zmieszał z marynatą należy zaprawić mąką, żeby zrobił się z niego sos. I tym sosem polewamy schab do obiadu.
Smacznego!