Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab pieczony z jabłkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 1,5 kg
sól 1 łyżka
pieprz 1 łyżka
oliwa 1 łyżka
cebula 1 szt
jabłka 4 szt
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Schab pieczony z jabłkami

Sól mocno rozgrzać na suchej patelni teflonowej, wymieszać z pieprzem i majerankiem, dokładnie tym natrzeć mięso.Włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Patelnię rozgrzać, wlać łyżkę oliwy i obsmażyć zamarynowany schab, ze wszystkich stron.

Mięso przełożyć do formy. Odrobiną wody (3-4) łyżki wymyć smak po smażeniu z patelni.

Mięso wstawić na godzinę do piekarnika temperatura 180 stopni. Podlać 1/2 szkl. wody.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki. Tak samo postępujemy z cebulą .

Jabłka i cebulę dodajemy do podpieczonego mięsa i z powrotem wkładamy do piekarnika tym razem na ok 40 minut.

Po upieczeniu wyjąć z formy jabłka i cebulę, włożyć do miksera, zalać sosem spod pieczeni – zmiksować.

Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Mięso włożyć do ciepłego ale wyłączonego piekarnika na ok 15 minut.

Schab kroimy w plastry i polewamy sosem.

Smacznego!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak