Schab pieczony w sosie musztardowym II

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pieczarki

  • cebula

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:

schab b/k - 6 plastrów (ok 700-800g),
pieczarki - 200g,
cebula biała - spora,
pomidory - 6-7 średniej wielkosci,
majonez - 6 łyżeczek z niedużym czubem.
sól pieprz czarny mielony,
pieprz ziołowy,
śmietana 18% - 300ml,
musztarda Dijon - 2 lekko czubate łyżki,
syrop klonowy lub sztuczny miód płynny - 2 łyżki,
maka pszenna - czubata łyżka,
czosnek - 2 ząbki,

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie warzywa mięso oraz pieczarki obieramy (pomidory niekoniecznie), myjemy i suszymy. Schab posypujemy solą i pieprzem ziołowym z obydwu stron i układamy obok siebie na dnie dużego zaroodpornego naczynia. Na wierzchu kazdego plastra kladziemy po lyzce majonezu i rozsmarowujemy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, pieczarki i pomidory w dość grube plastry. Musztardę mieszamy z syropem i mąką, stopniowo dolewamy śmietanę, ciągle mieszając. Do sosu dodajemy drobniutko posiekany czosnek, trochę soli i pieprzu. Na schab kładziemy pokrojona cebulę, następnie pieczarki, które posypujemy solą i pieprzem naturalnym mielonym. Następnie układamy warstwę pomidorów, które delikatnie posypujemy solą oraz pieprzem ziołowym. Całość polewamy sosem. Przykrywamy folią do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy przez 40 minut w 180-190 stopniach, następnie zdejmujemy folię i pieczemy przez 20 minut bez przykrycia w 190 stopniach. Podajemy z ziemniakami i surówkę. Proszę kontrolować pieczenie, a przede wszystkim temperaturę, piekarniki są naprawdę różne... Pomidory można dodatkowo posypać suszonym ograno lub bazylią.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mirosława4 19.08.2013 19:21
mięsko pierwsza klasa,pychota !
ben-ka 07.08.2013 07:55
smaczny obiadek zrobiłaś:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat