Przepis i sposób przygotowania na: Schab nadziewany suszonymi pomidorami
W miseczce rozcieramy: przeciśnięty czosnek przez praskę wraz z ziołami, papryką, solą i pieprzem. Nacieramy mięso z zewnątrz i wewnątrz, owijamy folia spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc.
Kolejnego dnia: pomidory kroimy w paski, i nakładamy na jeden płat rozłożonego schabu. Zwijamy w roladę, i mocno obwiązujemy nicią.
Obsmażamy z każdej strony na maśle klarowanym.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego* podlewamy tłuszczem z patelni jaki pozostał po obsmażeniu, wrzucamy oliwki, przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 190-200 stopni na 1- 1,5 godziny, co jakiś czas podlewając mięso wytopionym sosem. 10 minut przed końcem , smarujemy wierzch miodem, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i pieczemy jeszcze 10 min.
Przed podaniem zdejmujemy nici, kroimy w plastry polewamy sosem dowolnym, dekorujemy oliwkami i podajemy.