sandacz w cebulce

sandacz w cebulce

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sandacz filety

    1 kg
  • cebula

    2 kg
  • masło

    do smażenia
  • sól

    do smaku
  • Pieprz biały mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania sandacz w cebulce

Sandacza opłukać,pokroić na niewielkie kawałki, oprószyć lekko solą z 1 strony, zostawić na ok godzinę , aby przeszła smakiem. Cebulę pokroić w pół talarki. Na patelnie włożyć masło ok 3 łyżki, jak się lekko rozpuści wrzucić na nią cebulę, oprószyć solą i pieprzem, smażyć pod przykryciem do momentu wytopienia się całego masła, gdy to nastąpi a cebulka nie będzie jeszcze całkowicie miękka dodać jeszcze łyżkę masła i odrobinę wody, dusić do momentu gdy zmięknie (w razie potrzeby dodawać po odrobinie wody). Na innej patelni (najlepiej teflonowej) rozgrzać masełko (niewielką ilość) i smażyć na niewielkim ogniu z obu stron sandacza. gdy składniki będą gotowe, wykładać do naczynia na zmianę (podobnie jak rybę po grecku),można udekorować kawałkami zieleniny. Podawać na ciepło bądź na zimno, w obu przypadkach jest bardzo pyszne.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat