Samosa, pyszne indyjskie trójkątne pierożki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    3 szkl
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • olej

    1 łyżka
  • sól do smaku

    1 łyżeczka
  • woda ciepła

    1 szkl
  • kurkuma

    1 łyżeczka
  • Przyprawa garam masala orientalna Prymat

    1 łyżeczka
  • masło

    3 łyżki

Farsz

  • ziemniaki ugotowane

    4 szt
  • marchewka ugotowana

    2 szt
  • soczewica czerwona

    3 łyżki
  • groszek

    1 puszka
  • udka kurczaka

    2 szt
  • papryczka chili

    3-4 szt
  • Przyprawa garam masala orientalna Prymat

    2 łyżeczki
  • kardamon

    4 szt
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    2 łyżeczki
  • Czarnuszka nasiona Prymat

    2 łyżeczki
  • Imbir mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • kolendra mielona

    2 łyżeczki
  • Kurkuma mielona Prymat

    2 łyżeczki
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Samosa, pyszne indyjskie trójkątne pierożki  foto
Do miski wsypać mąkę, sól, kurkume,garam mala oraz roztopione masło i olej.Dodać bardzo ciepłą wodę i zagnieść gładkie elastyczne ciasto
Krok 2 - Samosa, pyszne indyjskie trójkątne pierożki  foto
Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć .
Krok 3 - Samosa, pyszne indyjskie trójkątne pierożki  foto
W moździerzu rozetrzeć nasiona kardamonu,kminu i czarnuszki.
Krok 4 - Samosa, pyszne indyjskie trójkątne pierożki  foto
Do miski włożyć ugotowane i ostudzone ziemniaki, rozgnieść widelcem,dodac marchew pokrojoną w kostke,kurczaka,ugotowaną soczewice,drobno pokrojoną chili,groszek i przyprawy.
Krok 5 - Samosa, pyszne indyjskie trójkątne pierożki  foto
Wszystko dokladnie wymieszac, w razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku, farsz powinien mieć intensywny smak.
Krok 6 - Samosa, pyszne indyjskie trójkątne pierożki  foto
Ciato rozwałkować na placek z którego przy pomocy noza wycinać kwadraty,nałożyć farsz i sklejać brzegi. Brzegi ciasta dobrze jest posmarować wodą, wtedy lepiej się skleją
Krok 7 - Samosa, pyszne indyjskie trójkątne pierożki  foto
Smażyć pierożki w głębokim oleju,aż będą złociste .Osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ada.la 19.01.2015 08:06
ciekawy przepis
kasienka23 18.01.2015 19:42
muszę je wreszcie zrobić, rewelacyjne!
Kamil 18.01.2015 19:18
Świetne danie :)
ilka01 18.01.2015 16:24
wyglądają super:)
Ania321 18.01.2015 16:20
muszą być pyszne :)
Kulinarna Ja 18.01.2015 16:04
ale bym takich zjadła!
Babeczka35 18.01.2015 13:25
Super pierożki.
erym 18.01.2015 13:18
jestem pod wrazeniem....

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat