Saltimbocca, czyli włoskie eskalopki cielęce

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sznyclówka cielęca

    70 dag
  • szałwia

    garść liści
  • szynka parmeńska

    8 plastrów
  • śmietana kremówka

    1/3 szklanki
  • czosnek

    2 ząbki
  • mąka

    2 łyżki
  • oliwa

    2 łyżki
  • masło

    1 łyżka
  • sól

    - -
  • pieprz czarny mielony

    - -
  • wino białe wytrawne

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso opłukać, osuszyć i pokroić na 8 plastrów i rozbić je tłuczkiem do mięsa. Uformować eskalopki i na każdym położyć po kilka listków szałwi i plasterek szynki, docisnąć go dłonią i spiąć wykałaczką. Mąkę wymieszać z solą i pieprzem Prymat, obtoczyć w niej eskalopki. Na dużej patelni rozgrzać olej z masłem, a gdy tłuszcz zacznie się pienić, dodać posiekany czosnek, ułożyć mięso, smażyć na średnim ogniu 2-3 min z każdej strony. Następnie przełożyć do rondla, patelnię popłukać połową wina, dodać do mięsa i powoli dusić. Po 5 min wlać resztę wina, śmietankę, doprawić solą, pieprzem Prymat. Dusić, aż eskalopki będą miękkie.

Podawać z ryżem i sałatką owocową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
szajba2 15.02.2011 15:38
włoskie też mogą być
Barbara55 16.10.2010 16:30
wolę polskie eskalopki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat