Saltimbocca, czyli eskalopki cielęce po włosku

Saltimbocca, czyli eskalopki cielęce po włosku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso cielęce (najlepiej sznyclówka)

    50 dag
  • świeże liście szałwi

    3 szt
  • świeże liście szałwi

    6 plastrów
  • śmietana kremówka

    0,3 szklanki
  • mąka

    2 łyżki
  • czosnek

    1 ząbek
  • masło

    1 łyżka
  • sól

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • wino białe wytrawne

    0,5 szklanki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Saltimbocca, czyli eskalopki cielęce po włosku

Mięso opłukać, osuszyć i pokroić na 6 plastrów, rozbić je na grubość około 3 milimetry i uformować zgrabne eskalopki. Na każdym położyć 3 listki szałwii i plasterek szynki; mocno docisnąć dłonią. Mąkę pomieszać z solą i pieprzem czarnym mielonym Prymat i obtoczyć w niej eskalopki. Na dużej patelni rozgrzać olej razem z masłem, a gdy tłuszcz zacznie skwierczeć, dodać posiekany czosnek, ułożyć mięso i smażyć, na średnim ogniu, po 2 minuty z każdej strony. Obrumienione mięso przełożyć do rondla, wlać połowę wina i dusić na małym ogniu. Po 10 minutach wlać resztę wina, doprawić solą i pieprzem czarnym mielonym Prymat. Dusić jeszcze 10-15 minut, aż eskalopki będą miękkie.

Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i buraczkami z miodem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Tika4444 18.02.2011 08:36
z białym winem, może byc super
szajba2 22.01.2011 15:18
lubię po włosku
Barbara55 04.09.2010 13:27
ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat