Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Salsa z opieniek na zimę w słoikach .

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

opieńki 1 kg
cebula 4
przecier pomidorowy 500 g
sól
pieprz
ocet 2-3 łyżki
olej 1/2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Salsa z opieniek na zimę w słoikach .

Kroki postępowania

1
Opieńki mają być duże .Dokładnie je myjemy , kroimy na małe kawałki ,gotujemy 2 godziny , aż będą miękkie .
Krok 1 - Salsa z opieniek na zimę w słoikach . foto
2
4 średnie cebule obieramy , kroimy w talarki , dusimy na oleju .
Krok 2 - Salsa z opieniek na zimę w słoikach . foto
3
Ugotowane opieńki odcedzamy , dodajemy do cebuli , dusimy .Doprawiamy wszystko do smaku .
Krok 3 - Salsa z opieniek na zimę w słoikach . foto
4
Wlewamy przecier pomidorowy, dolewamy octu , gotujemy 5 minut .
Krok 4 - Salsa z opieniek na zimę w słoikach . foto
5
Gotową grzybową salsę przekładamy do wyparzonych słoików , pasteryzujemy 10 minut .
Krok 5 - Salsa z opieniek na zimę w słoikach . foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota59 30.09.2013 19:44
wspaniała potrawka
Stenka 30.09.2013 19:01
ciekawy przepis
ao_12 30.09.2013 18:11
robiłam podobnie z podgrzybkami, pycha :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak