Salsa z opieniek na zimę w słoikach .

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • opieńki

    1 kg
  • cebula

    4
  • przecier pomidorowy

    500 g
  • sól

  • pieprz

  • ocet

    2-3 łyżki
  • olej

    1/2 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Salsa z opieniek na zimę w słoikach . foto
Opieńki mają być duże .Dokładnie je myjemy , kroimy na małe kawałki ,gotujemy 2 godziny , aż będą miękkie .
Krok 2 - Salsa z opieniek na zimę w słoikach . foto
4 średnie cebule obieramy , kroimy w talarki , dusimy na oleju .
Krok 3 - Salsa z opieniek na zimę w słoikach . foto
Ugotowane opieńki odcedzamy , dodajemy do cebuli , dusimy .Doprawiamy wszystko do smaku .
Krok 4 - Salsa z opieniek na zimę w słoikach . foto
Wlewamy przecier pomidorowy, dolewamy octu , gotujemy 5 minut .
Krok 5 - Salsa z opieniek na zimę w słoikach . foto
Gotową grzybową salsę przekładamy do wyparzonych słoików , pasteryzujemy 10 minut .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Dorota59 30.09.2013 19:44
wspaniała potrawka
Stenka 30.09.2013 19:01
ciekawy przepis
ao_12 30.09.2013 18:11
robiłam podobnie z podgrzybkami, pycha :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat