Salmorejo oryginalny andaluzyjski chłodnik

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kilka prostych składników a smak niepowtarzalny. Zupa idealna na upalne dni. Polecam!

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • bagietka

    200 gramów
  • pomidory malinowe

    1 kilogram
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • woda

    500 mililitrów
  • oliwa

    70 mililitrów
  • jajka

    3 sztuki
  • szynka parmeńska

    6 plastrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z papryki usuwamy gniazda nasienne. Bagietkę pokroić na kromki i zalać wodą żeby zmiękła.
Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory paprykę czosnek i sól. Gdy wszystko mamy praktycznie zmiksowane cienką stróżką wlewamy do chłodnika oliwę z oliwek i jeszcze chwilę miksujemy. Jeśli trzeba doprawić. Gotowe.

Zupę podajemy w towarzystwie posiekanego jajka z kawałkami dojrzewającej szynki i skropić oliwą.

Kasia Pichci
Dodatkowo od siebie do zupy dodałam kilka liści bazylii (zmiksować) a wierzch posypałam posiekanym szczypiorkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat