Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Salmorejo oryginalny andaluzyjski chłodnik

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Kilka prostych składników a smak niepowtarzalny. Zupa idealna na upalne dni. Polecam!

Składniki:

Składniki:

bagietka 200 gramów
pomidory malinowe 1 kilogram
papryka czerwona 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
woda 500 mililitrów
oliwa 70 mililitrów
jajko 3 sztuki
szynka parmeńska 6 plastrów

Porada

Dodatkowo od siebie do zupy dodałam kilka liści bazylii (zmiksować) a wierzch posypałam posiekanym szczypiorkiem.

Przepis i sposób przygotowania na: Salmorejo oryginalny andaluzyjski chłodnik

Z papryki usuwamy gniazda nasienne. Bagietkę pokroić na kromki i zalać wodą żeby zmiękła.
Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory paprykę czosnek i sól. Gdy wszystko mamy praktycznie zmiksowane cienką stróżką wlewamy do chłodnika oliwę z oliwek i jeszcze chwilę miksujemy. Jeśli trzeba doprawić. Gotowe.

Zupę podajemy w towarzystwie posiekanego jajka z kawałkami dojrzewającej szynki i skropić oliwą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak