Przepis i sposób przygotowania na: Salceson na słodko
Mleko należy zagotować i lekko przestudzić. Żelatynę rozrabiamy w 4-5 łyżkach przegotowanej zimnej wody. Do przestudzonego mleka dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Margarynę, kakao i cukier gotujemy do czasu, aż składniki się rozpuszczą. Po przestudzeniu dodajemy do mleka z żelatyną i mieszamy.
Herbatniki kruszymy na kawałki wielkości dużego paznokcia, a następnie łączymy z przestudzoną masą. Wsypujemy bakalie wg. uznania (orzechy, płatki migdałowe, rodzynki). Wszystko razem mieszamy.
Masę przekładamy do wcześniej przygotowanej butelki. Wierzch przykrywamy np. folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 8 godzin, a najlepiej na całą noc do stężenia.
Rozcinamy wzdłuż butelkę i wyciągamy salceson.