Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatkowy dodatek

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula biała 50 dag
jabłka 10 dag
koper włoski
śmietana 12% 1 szklanka
sól
cukier kryształ
sok z cytryny
oliwa 10 dag
jajko ugotowane na twardo 6

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatkowy dodatek

Ugotowane jajka zalać zimną wodą, gdy wystygną obrać ze skorupki. Pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w kostkę. (nie trzeba drobno).
Jabłka obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę.
Umyty koperek drobno posiekać. Można też dodać odrobinę szczypiorku.
W osobnej misce wymieszać oliwe/olej( u mnie było to pół szklanki) ze śmietaną i kilkoma kroplami soku z cytryny. Następnie polać skłądniki sałatki.
Posypać łyżeczką cukru, doprawić solą, ewentualnie odrobiną pieprzu i dobrze wymieszać.

Znakomity dodatek do wędlin, kiełbas, marynowanego śledzia.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia1988 28.01.2014 18:24
fajny przepis
erym 25.10.2013 11:15
wymieszane smaki, idealne polaczenia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak