Przepis i sposób przygotowania na: Sałatkowe Ciasto czyli Sałatka z tuńczykiem na krakersach
Do przygotowania sałatki z tuńczyka na krakersach ważne jest wykonanie kilku kroków. Pierwszym z nich jest starcie sera żółtego na tarce, ugotowanie jajek, a następnie oddzielenie białek od żółtek, które później będą stanowiły odrębne "piętra" w tej warstwowej sałatce. Spoiwem większości składników w sałatce z tuńczykiem na krakersach jest majonez, który idealnie łączy się ze wszystkimi składnikami.
1. Ser ścieramy na drobnych oczkach i łączymy z 3 łyżkami majonezu.
2. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek, białka ścieramy również na tarce o drobnych oczkach i dodajemy 2 łyżki majonezu. Żółtka ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub rozgniatamy widelcem i odstawiamy na bok.
3. Tuńczyka odcedzamy, rozgniatamy widelcem, dodajemy odrobinę majonezu, pieprz i szczyptę słodkiej papryki.
4. Na deseczce lub dużym, płaskim talerzu układamy 9 krakersów. Na krakersy wykładamy równo masę serową. Następnie układamy kolejną warstwę krakersów. Na krakersy wykładamy masę rybną i równamy. Następnie układamy ostatnią warstwę krakersów, a na nią starte białka.
5. W końcu na wierzch wykładamy żółtka. Sałatkowe ciasto odstawiamy do lodówki do schłodzenia na min 2-3 h.
6. Przed podaniem sałatkę posypujemy posiekanym szczypiorkiem.