Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
krakersy
27 sztuk -
tuńczyk w sosie własnym
1 puszka -
jajko
3 -
ser żółty
50 g -
majonez
5 łyżek -
Papryka słodka mielona Prymat
szczypta -
Pieprz czarny mielony Prymat
szczypta -
szczypiorek
do posypania
Przepis i sposób przygotowania Sałatkowe Ciasto czyli Sałatka z tuńczykiem na krakersach
Ser ścieramy na drobnych oczkach i łączymy z 3 łyżkami majonezu.
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek, białka ścieramy również na tarce o drobnych oczkach i dodajemy 2 łyżki majonezu. Żółtka ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub rozgniatamy widelcem i odstawiamy na bok.
Tuńczyka odcedzamy, rozgniatamy widelcem, dodajemy odrobinę majonezu, pieprz i szczyptę słodkiej papryki.
Na deseczce lub dużym, płaskim talerzu układamy 9 krakersów. Na krakersy wykładamy równo masę serową. Następnie układamy kolejną warstwę krakersów. Na krakersy wykładamy masę rybną i równamy. Następnie układamy ostatnią warstwę krakersów, a na nią starte białka. W końcu na wierzch wykładamy żółtka. Sałatkowe ciasto odstawiamy do lodówki do schłodzenia na min 2-3 h. Przed podaniem sałatkę posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Jeśli nie przepadacie za tuńczykiem, możecie go zastąpić inna rybą w puszce, np. makrelą czy szprotkami.![]()
Komentarze (20)
Załaduj więcej komentarzy (10)