Sałatka ze szpinaku z orzeszkami piniowymi, sosem czosnkowo-jogurtowym i grzankami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • świeżego szpinaku bez łodyg

    500 g
  • pokrojonej w drobną kostkę cebuli

    1 sztuka
  • prażonych orzeszków piniowych

    2 łyżki
  • orzechów nerkowca

    2 łyżki
  • czosnku

    2 ząbki
  • mięty

    6 posiekanych listków
  • sól, pieprz do smaku

    - -
  • oliwa

    - aromatyzowana chilli
  • bułka

    1 w kostkę
  • jogurt naturalny

    200 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę podsmażyć na oliwie z oliwek, dodać opłukany i grubo pokrojony szpinak. Dusić do miękkości, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Posiekany czosnek połączyć z jogurtem i świeżą miętą, zmiksować i doprawić do smaku. Pokrojoną w kostkę bułkę zrumienić na patelni z niewielką ilością oliwy. Szpinak ułożyć na talerzach, skropić sosem jogurtowo-czosnkowym, posypać prażonymi orzechami i grzankami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewa36 06.09.2012 23:06
super
EWI 29.03.2012 09:52
oj chyba drogie danie ...
Magda60 31.08.2011 17:58
dobre
1j1o1l1a1 24.08.2011 13:08
wykwintne i...nieco drogie
zuzola 14.02.2011 18:09
też uwielbiam szpinak ;D
Kuchareczekjeden 13.02.2011 20:22
nie lubię szpinaku
AgaS10 21.01.2011 20:52
Pycha:)
Pajecznik 06.12.2010 19:36
rewelacyjna sałatka. Uwielbiam orzeszki piniowe i ubolewam nad tym,ze tak ciężko jet je kupić
mala2021 29.11.2010 15:47
oryginalny przepis
patusia 12.11.2010 00:44
Szybkie, apetyczne danie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat