Sałatka z zielonych pomidorów z papryką czerwoną

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • zielone pomidory

    2 kg
  • papryka czerwona

    3 szt
  • cebula

    3 szt

Zalewa

  • woda zimna

    1 litr
  • ocet 10 %

    1 szklanka
  • sól

    6 łyżeczek
  • cukier kryształ

    12 łyżek

Do słoika

  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 szt
  • Ziele angielskie całe Prymat

    2-3 szt
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    2-3 ziarenka
  • czosnek ząbki

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Paprykę i pomidory umyć, pokroić w plastry, zaś cebulę w półplasterki.
2. Składniki zalewy wymieszać i zagotować.
3. Warzywa wymieszać ze sobą i zalać gorącą zalewą. Odstawić na ok 1h, aby warzywa puściły sok.
4. Do każdego wyparzonego słoika dodać 1 liść laurowy, 2-3 ziele angielskie 1 ząbek czosnku i 2-3 ziarenka pieprzu. Sałatkę nakładać do słoika wraz z zalewą i pasteryzować od zagotowania ok 3 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat