Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z zielonych pomidorów z papryką czerwoną

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

zielone pomidory 2 kg
papryka czerwona 3 szt
cebula 3 szt

Zalewa

woda zimna 1 litr
ocet 10 % 1 szklanka
sól 6 łyżeczek
cukier kryształ 12 łyżek

Do słoika

Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
Ziele angielskie całe Prymat 2-3 szt
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 2-3 ziarenka
czosnek ząbki 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z zielonych pomidorów z papryką czerwoną

1. Paprykę i pomidory umyć, pokroić w plastry, zaś cebulę w półplasterki.
2. Składniki zalewy wymieszać i zagotować.
3. Warzywa wymieszać ze sobą i zalać gorącą zalewą. Odstawić na ok 1h, aby warzywa puściły sok.
4. Do każdego wyparzonego słoika dodać 1 liść laurowy, 2-3 ziele angielskie 1 ząbek czosnku i 2-3 ziarenka pieprzu. Sałatkę nakładać do słoika wraz z zalewą i pasteryzować od zagotowania ok 3 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak