Sałatka z zielonych pomidorów

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • pomidory

    6 kg (zielone)
  • cebule

    12 szt (śr wielkości)
  • Gorczyca biała cała Prymat

    2 łyżki (żółta)
  • sól

    2 łyżki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżka

Zalewa

  • woda

    2 l
  • ocet

    450 ml
  • cukier

    400 g
  • sól

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pomidory kroimy na 3 mm plasterki. Cebulę obieramy, kroimy na ćwiartki a później w piórka. Mieszamy z pomidorami, gorczycą, solą i pieprzem. Odstawiamy na 2 godziny.
Zalewę zagotowujemy, dodajemy pomidory i gotujemy 15-20 min. Gorące przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i na ściereczce ustawiamy do góry dnem, do całkowitego ostygnięcia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wacław 25.09.2015 12:57
smaki dzieciństwa :-)
bertpvd 25.09.2015 12:50
Rewelacja!
Konczi 25.09.2015 12:43
musi być pycha :)
ben-ka 25.09.2015 11:11
Takich jeszcze nie robiłam, korzystam ze swojego starego przepisu .
Czosnek&Chilli 25.09.2015 10:56
lubie takie przetwory
Aleksandra/Olcia 25.09.2015 09:06
uwielbiam takie pomidory.
Maridka19 25.09.2015 09:04
Bardzo dobra sałatka też ją robię :)
luna76 25.09.2015 08:32
Przypomina mi się smak z dzieciństwa :) rewelacja !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat