Sałatka z wędzonym tofu, suszonymi figami i jajami przepiórczymi

Sałatka z wędzonym tofu, suszonymi figami i jajami przepiórczymi

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • rukola

    50 g
  • pomidorki koktajlowe

    130 g
  • tofu

    100 g (wędzonego)
  • przepiórcze jaja

    10 szt.
  • suszone figi

    6 szt.

VINEGRET ROSSO

  • oliwa

    4 łyżki
  • ocet winny czerwony

    2 łyżki
  • miód

    1 płaska łyżka
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dzień dobry! Mamy grudzień, a za oknem ponuro i zimno. Na taką pogodę jak dziś, proponuję zdrową, lekką i pożywną sałatkę pełną słonecznych kolorów :) Wyrazista rukola i pomidorki daktylowe doskonale komponują się ze słodkimi figami, wędzonym twarożkiem sojowym i delikatnymi w smaku jajkami przepiórczymi. Całość otula słodki sos winegret z dodatkiem miodu i octu z czerwonego wina.

PRZYGOTOWANIE:

Oliwę z oliwek łączymy z miodem i octem z czerwonego wina, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.

Jajka przepiórcze gotujemy na twardo z dodatkiem soli (wtedy nie pękną i będą się łatwiej obierać po ugotowaniu). Pomidorki daktylowe i jajka kroimy na pół, tofu w małą kostkę, a figi siekamy na mniejsze kawałki. Do wszystkich składników dodajemy listki rukoli. Sałatkę podajemy z wcześniej przygotowanym sosem vinegret rosso.

Do sałatki możemy dodać także ulubione orzechy lub ziarna.

Sałatka idealnie nada się na pierwsze i drugie śniadanie, kolację lub posiłek do lunch boxa.

Życzę smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Jagódka17

06.12.2017 15:32
Wygląda niezwykle smacznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat