Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Lista składników
-
rukola
50 g -
pomidorki koktajlowe
130 g -
tofu
100 g (wędzonego) -
jajka przepiórcze
10 szt. -
suszone figi
6 szt.
VINEGRET ROSSO
-
oliwa
4 łyżki -
ocet winny czerwony
2 łyżki -
miód
1 płaska łyżka -
sól i pieprz
Sposób przygotowania
PRZYGOTOWANIE:
Oliwę z oliwek łączymy z miodem i octem z czerwonego wina, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.
Jajka przepiórcze gotujemy na twardo z dodatkiem soli (wtedy nie pękną i będą się łatwiej obierać po ugotowaniu). Pomidorki daktylowe i jajka kroimy na pół, tofu w małą kostkę, a figi siekamy na mniejsze kawałki. Do wszystkich składników dodajemy listki rukoli. Sałatkę podajemy z wcześniej przygotowanym sosem vinegret rosso.
Do sałatki możemy dodać także ulubione orzechy lub ziarna.
Sałatka idealnie nada się na pierwsze i drugie śniadanie, kolację lub posiłek do lunch boxa.
Życzę smacznego! :)
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się