Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
tuńczyk kawałki w oleju
1 puszka -
kukurydza w puszce
0,5 puszki -
korniszony
2 szt -
sałaty mix
0,5 -
papryka czerwona
1 szt -
sos winegret
-
feta
10 dag
Sposób przygotowania
Na spód miski rozłożyć sałaty, a na nie kukurydzę, korniszony, paprykę. Na wierzch fetę i osączonego tuńczyka. Można wszystko wymieszać przy układaniu w misce, ale jak będziemy somie nakładac z miski, to i tak wymieszamy.
Całość polać sosem vinegrette. Można wykorzystać część oliwy po tuńczyku.
Sos vinegrette:
5 łyżek oliwy z oliwek, sok z ½ cytryny, rozmiażdżony ząbek czosnku, 1 łyżeczka musztardy Dijon, oregano, bazylia, sól. Zamiast cytryny można użyć octu winnego.
Jedno o czym należy pamiętać, to żeby sól rozpuścić w occie lub soku z cytrny. W oleju sól się nie rozpuści.
Komentarze (6)
Nie masz konta? Zarejestruj się