Sałatka z tuńczykiem i grecką fetą.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • tuńczyk kawałki w oleju

    1 puszka
  • kukurydza w puszce

    0,5 puszki
  • korniszony

    2 szt
  • sałaty mix

    0,5
  • papryka czerwona

    1 szt
  • sos winegret

  • feta

    10 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Tuńczyka osączyć na sicie. Olej zachować. Ogórki pokroić w półplasterki, paprykę w kostkę. Grecką fetę pokroić w trójkąty, jak na zdjęciu.
Na spód miski rozłożyć sałaty, a na nie kukurydzę, korniszony, paprykę. Na wierzch fetę i osączonego tuńczyka. Można wszystko wymieszać przy układaniu w misce, ale jak będziemy somie nakładac z miski, to i tak wymieszamy.
Całość polać sosem vinegrette. Można wykorzystać część oliwy po tuńczyku.

Sos vinegrette:

5 łyżek oliwy z oliwek, sok z ½ cytryny, rozmiażdżony ząbek czosnku, 1 łyżeczka musztardy Dijon, oregano, bazylia, sól. Zamiast cytryny można użyć octu winnego.
Jedno o czym należy pamiętać, to żeby sól rozpuścić w occie lub soku z cytrny. W oleju sól się nie rozpuści.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna133 04.10.2013 15:10
a ja myslałam że zdublowany ,napisz do Doradcy oni zmienią ;)
gusia1000 04.10.2013 00:15
Smaczna taka.
miroslawa 03.10.2013 16:48
ciekawa sałatka
malaczarna23 03.10.2013 15:28
prezentuje się przeapetycznie
migotka28 03.10.2013 15:03
napisz na mejla to usuną zdjęcie:) a sałatka pyszna
Christopher 03.10.2013 14:45
Nie mogę zamienić zdjęć,może moderator to zrobi.Właściwe zdjęcie sałatki jest poniżej.Christopher

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat