Sałatka z tortelini z suszonymi pomidorami i oliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszna i szybka w przygotowaniu sałatka z tortelinii z dodatkiem suszonych pomidorów i oliwek. Zróbcie ją na imprezę, a zachwytom nie będzie końca. Sprawdzi się także na lunch :)

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • tortelini

    1 opakowanie
  • pomidory suszone z czosnkiem Smak

    6 sztuk
  • oliwki czarne Smak

    8 sztuk
  • oliwki zielone Smak

    8 sztuk
  • kapary całe Smak

    1 łyżka
  • marynowany czosnek w oleju z ziołami Smak

    4 ząbki
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • szpinak baby

    200 gramów
  • bazylia

    1 pęczek
  • orzeszki piniowe

    2 łyżki
  • parmezan starty

    1 szklanka

Sos:

  • oliwa

    1/2 szklanki
  • woda mineralna

    1/2 szklanki
  • Musztarda miodowa Prymat

    1 łyżka
  • czosnek

    1 ząbek
  • sok z cytryny

    2-3 łyżki
  • Przyprawa do dań kuchni włoskiej Prymat

    1 łyżka

Do smaku:

  • Chili z solą morską Prymat w młynku

  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Miażdżymy ząbek czosnku. Wszystkie składniki sosu wlewamy i dodajemy do słoika, zakręcamy i dokładnie mieszamy doprawiając do smaku.

Kroimy w paseczki suszone pomidory, oliwki. Siekamy kapary i czosnek marynowany, kroimy w piórka cebulę. Siekamy bazylię, ścieramy ser, prażymy orzeszki.

Do miski wkładamy ugotowane i ostudzone tortelinii, dodajemy pozostałe składniki sałatki,  wlewamy sos  i wszystko delikatnie mieszamy.

Tak przygotowaną sałatkę wkładamy do miseczek, posypujmy orzeszkami, parmezanem i bazylią.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat