Sałatka z soczewicy, winogron i fety

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • seler naciowy

    1 łodyga
  • ser feta

    50 g
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • miód

    2 łyżeczki
  • oliwa

    3 łyżki
  • Pieprz biały mielony Prymat

    0,5 łyżeczki
  • winogrona czerwone

    12 owoców
  • ocet

    2 łyżki
  • tymianek

    2 (świeży)
  • soczewica brązowa

    180 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Soczewicę wsypać do garnka z grubym dnem, zalać 600 ml zimnej wody. Gotować pod przykryciem przez 30 minut, licząc od momentu zawrzenia. Ugotowaną soczewicę, przelać wodą i zostawić by odciekła i wystygła.
2. Z octu, soku z cytryny, miodu i oliwy przygotować sos. Owoce winogron, przekroić na pół i usunąć pestki.
3. Do soczewicy dodać pokrojone winogrona, pokrojoną łodygę selera i pokruszony ser feta. Przyprawić pieprzem i tymiankiem. Całość wymieszać, zalać sosem, wymieszać ponownie i odstawić na 30 minut by smaki dobrze się połączyły.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna169Hosz 21.11.2014 10:35
Podoba mi się dobór składników w tej sałatce - ciekawie się zapowiada.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat