Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z serem marynowanym i pieczonymi warzywami
Cukinię umyć, osączyć, pokroić w półplasterki lub sporą kostkę razem ze skórką, obsmażyć na średnio rozgrzanej oliwie (nie extra virgin!), aby złapała rumiany kolor.
Ostudzone pieczone warzywa wyjąć z woreczka zachowując sos, który się wytworzył podczas pieczenia. Paprykę obrać ze skórki, pozbawić pestek i pokroić w kawałki lub paski. Bakłażana przekroić wzdłuż, łyżeczką wybrać miąższ, a następnie posiekać. Pokroić lub posiekać ząbki czosnku.
Warzywa połączyć, dodać kostki sera osączone z zalewy, trochę pokrojonych suszonych pomidorów - doprawić całość solą morską, pieprzem i sokiem z cytryny, skropić delikatnie oliwą z pomidorów suszonych oraz dolać sos z pieczonych warzyw. Ostrożnie wymieszać.
Podawać schłodzoną sałatkę do mięs z grilla, pieczonych ziemniaków lub jako samodzielne danie z dodatkiem bagietki lub ciepłego pieczywa czosnkowego.