Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z parówką jajkiem i kaparami

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

sałata lodowa 1/2 główki
szpinak świeży garść
papryczka chili 1/2 sztuki
pomidorki cherry 4 sztuki
kiełki rzodkiewki 2 łyżki
parówki 3 sztuki
jajko 2 sztuki
Dressing:
ocet ryżowy 2 łyżki
oliwa 1 łyżka
majonez 1 łyzka
śmietana 1 łyżka
kapary 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z parówką jajkiem i kaparami

Wszystkie warzywa umyć i osuszyć. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupki.

Z sałaty wyciąć kłąb i pokroić ją w cienkie piórka. Przełożyć do miski. Liście szpinaku pokroić na paski, dodać do miski.

Pomidorki pokroić na ósemki ( jeśli są małe to tylko na ćwiartki). Kiełki poszatkować i dodać do miski. Papryczkę oczyścić z nasion i pokroić na cienkie paseczki.

Parówki obrać z osłonek i pokroić na cienkie plasterki pod skosem. Kapary odsączyć z zalewy i dodać do miski. Jajko pokroić na grube plastry, doprawić solą i pieprzem, delikatnie wymieszać.

W osobnej miseczce wymieszać wszystkie składniki dressingu, polać nim sałatkę i ponownie delikatnie wymieszać. Odłożyć do lodówki na co najmniej 15 minut. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak