Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w paski. Marchew obrać, przekroić wzdłuż na ćwiartki. Cukinie pokroić w plasterki. Oliwę rozgrzać na patelni, włożyc paprykę i marchewkę, smażyć ok. 8 minut. Dodać cukinię i smażyć jeszcze 5 minut. Trzy ząbki czosnku obrać, pokroić i dołożyć do warzyw. Całość posypać ziołami, solą, pieprzem iw raz z oliwą przełożyć do miski. Bulion zagotować z octem winnym, cukrem, dołożyć liście laurowe, ziarna gorczycy i kolendry, przyprawić. Zalać warzywa bulionem i odstawić na 2 godziny. Ząbek czosnku, który pozostał obrać i posiekać. Majonez wymieszać z jogurtem, sokiem z cytryny i czosnkiem, przyprawić. Warzywa odsączyć z marynaty, przełożyć na półmisek. Podawać z białym sosem.