Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Sałatka:
-
oscypek
4 sztuki -
buraki ćwikłowe
2 sztuki -
cukinia
1 sztuka -
rukola
4 garście -
oliwa
2 łyżki -
czosnek
2 ząbki
Dressing:
-
oliwa
4 łyżki -
ocet balsamiczny
3 łyżki
Sposób przygotowania
Cukinię kroimy w plastry grubości ok. 5 mm, smarujemy z obu stron oliwą rozmieszaną z czosnkiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Buraki myjemy (nie obieramy) i również układamy na papierze. Blaszkę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. Cukinię pieczemy ok 25 minut, a buraki ok. 60-90 minut, w zależności od wielkości. Powinny być lekko miękkie.
Pozostałą oliwę mieszamy z octem balsamicznym.
Po wystudzeniu buraki obieramy, kroimy w cienkie półplasterki, umieszczamy w misce, polewamy połową dressingu i delikatnie mieszamy. Odstawiamy na pół godziny lub dłużej.
Na talerzu układamy rukolę i pozostałe składniki, całość polewamy resztą dressingu.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się