Sałatka z ogórków mojej babci - do słoika

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórki

    2,5 kg
  • papryka czerwona

    0,5 kg
  • marchewka

    0,5 kg
  • cebula

    0,5 kg
  • ocet 10 %

    0,75 szklanki
  • cukier

    0,75 szklanki
  • sól

    4 płaskie łyżki
  • olej

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ogórki obrać i pokroić w plastry, paprykę czerwoną w paski, marchewkę potrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę w piórka. Wszystko umieścić w jednej misce (jest tego sporo). Całość zasypać cukrem i solą, zalać octem i olejem, dobrze wymieszać i zostawić na noc pod przykryciem. Następnego dnia przełożyć do słoików i zagotować 15 minut. Sałatka wspaniale smakuje do obiadu w zimie. Moja sałatka wyszła różowa, bo użyłam tym razem różowej marchewki, która oddała swój kolor.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Iwusia 02.11.2013 23:09
kiedyś podobne robiła moja mama
iwi 28.09.2013 06:47
Pyszna sałatka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat