Salatka z ogórków i pomidorków koktajlowych na zimę

Salatka z ogórków i pomidorków koktajlowych na zimę

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórki

    4 kilogramy
  • marchew

    1 kilogram
  • cebula

    0,5 kilograma
  • pomidorki koktajlowe

    20 sztuk
  • ocet

    1,5 szklanki
  • woda

    3 szklanki
  • cukier

    1 szklanka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ogórki obieramy (można też zostawić je ze skórkę, a skórkę wcześniej wymyć) i kroimy w plastry. 

Marchewki i cebule obieramy, a następnie ścieramy na tarce. Wszystkie warzywa wkładamy do dużego garnka. Na koniec dodajemy, wcześniej umyte pomidory. Wszystko dokładnie mieszamy. 

Ocet wraz z wodą przelewamy do garnka, dodajemy cukier oraz sól i gotujemy zalewę. Jeszcze gorącą przelewamy do warzyw. 

Wszystko odstawiamy na noc w ciemne i zimne miejsce. Po tym czasie przekładamy warzywa wraz z zalewą do wyparzonych wcześniej słoików. Pasteryzujemy przez 20 minut. 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
cukiereczek 02.10.2013 05:57
domowa do spiżarni
gusia1000 02.10.2013 00:18
Tylko tak robić na zimę.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat