Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ogórki
4 kilogramy -
marchew
1 kilogram -
cebula
0,5 kilograma -
pomidorki koktajlowe
20 sztuk -
ocet
1,5 szklanki -
woda
3 szklanki -
cukier
1 szklanka -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 łyżka
Przepis i sposób przygotowania Salatka z ogórków i pomidorków koktajlowych na zimę
Ogórki obieramy (można też zostawić je ze skórkę, a skórkę wcześniej wymyć) i kroimy w plastry.
Marchewki i cebule obieramy, a następnie ścieramy na tarce. Wszystkie warzywa wkładamy do dużego garnka. Na koniec dodajemy, wcześniej umyte pomidory. Wszystko dokładnie mieszamy.
Ocet wraz z wodą przelewamy do garnka, dodajemy cukier oraz sól i gotujemy zalewę. Jeszcze gorącą przelewamy do warzyw.
Wszystko odstawiamy na noc w ciemne i zimne miejsce. Po tym czasie przekładamy warzywa wraz z zalewą do wyparzonych wcześniej słoików. Pasteryzujemy przez 20 minut.
Komentarze (2)