Sałatka z młodych ziemniaków, łososia i szpinaku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Smaczna i bardzo pożywna sałatka ziemniaczana z dodatkiem świeżego szpinaku i wędzonego łososia, z sosem na bazie jogurtu naturalnego. Świetnie sprawdzi się jako lunchbox - łatwo ją zapakować, a po jej zjedzeniu na pewno nie zabraknie nam energii do pracy :)
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

wszystkie składniki

  • młode ziemniaki

    0.5 kg
  • ogórki konserwowe Smak

    5 szt.
  • łosoś wędzony

    125 gramów
  • szpinak świeży

    80 gramów
  • majonez

    1 łyżka
  • jogurt naturalny

    3 łyżki
  • oliwa

    1 łyżka
  • sól

    2 szczypty
  • pieprz

    2 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki dokładnie wyszorować i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, a gdy ostygną, pokroić w grubą kostkę. Ogórki również pokroić w kostkę i dodać do ziemniaków. Filet z łososia (wędzony na gorąco) podzielić na kawałki, szpinak wypłukać, osuszyć i pokroić. Dodać do reszty składników. Wymieszać.
W miseczce przygotować sos: jogurt naturalny połączyć z majonezem i oliwą, a następnie polać sałatkę sosem. Doprawić ją sczyptą soli i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat