SAŁATKA Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki młode

    1 kg
  • jajko

    5 szt
  • koper świeży

    1 łyżka
  • olej roślinny

    4 łyżki
  • kiełbasa

    300 gram
  • cebula

    1 szt
  • mąka

    2 łyżki
  • cukier

    2 łyżki
  • ocet winny

    3 łyżki
  • woda

    1 szkl
  • oliwki zielone

    6 szt
  • pieprz

  • bulion

    0,5 kostki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1/Ziemniaki dobrze wyszorować i ugotować w mundurkach. Wystudzić, nie obierać i pokroić na plastry. Jajka ugotować na twardo i pokroić w plastry. W dużej misce połączyć ziemniaki, jajka, koperek i odstawić.

2/Na średnim ogniu usmażyć kiełbasę pokrojoną w kostkę i cebulę, mieszając od czasu do czasu, aż kiełbasa dobrze się zarumieni. Łyżką cedzakową wyjąc z patelni usmażoną kiełbasę i cebulę, dodać do mieszanki ziemniaczanej, zaś tłuszcz zostawić na patelni. (jak nam się się wytworzy tłuszcz z kiełbasy,to podlejmy ze dwie łyżki oleju)

3/Na zachowanym na patelni tłuszczu prażyć mąkę (niecałą minutę) stale mieszając. Dodać cukier,ocet,bulion wymieszany z wodą i pieprz. Stale mieszając doprowadzić do wrzenia.

4/Przyrządzonym sosem polać mieszankę ziemniaczaną i bardzo delikatnie wymieszać. Posypać oliwkami krojonymi na połówki. Podawać na ciepło.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Magula 04.04.2015 15:05
pyszna sałątka
Gracer 04.04.2015 10:28
super połączenie
berys18 04.04.2015 09:25
moje smaki, takie sałatki lubię
Maridka19 04.04.2015 09:15
Bardzo smaczna sałatka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat