Sałatka z masłem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    5 sztuk
  • tuńczyk w sosie własnym

    1 puszka
  • ser żółty

    10 dag
  • masło zimne

    10 dag
  • dymki ze szczypiorkiem

    3 sztuki
  • majonez tradycyjny

    do posmarowania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Jajka ugotować na twardo, obrać, oddzielić osobno żółtka i osobno białka, każde zetrzeć na tarce do dwóch misek.
Dymkę umyć posiekać, ser zetrzeć na tarce jarzynowej, tuńczyka osączyć z zalewy rozdrobnić.
2. Sałatkę układać warstwowo w szklanych pucharkach wg kolejności:
- Starte białka
- Ser żółty
- Tuńczyk
- Grubsza warstwa majonezu
- Zmrożone starte masło
- Część pokrojonej dymki
- Żółtka
- Reszta pokrojonej dymki
Tak przygotowaną sałatkę wstawić od razu do lodówki, dobrze schłodzić, podawać.
Smacznego!
2milutka
Tą sałatkę robię od lat na różne okazje, jej sekretem smaku są dobrej jakości składniki, dlatego, że nie doprawia się jej ani solą ani pieprzem a mimo to jest przepyszna, ładnie wygląda ułożona w szklanych pucharkach takich do podania na raz.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Renataj 23.04.2017 14:04
Pięknie podana, warto wypróbować:)
bietka 22.04.2017 15:14
smaczna sałatka :)
Ada-Gaba 22.04.2017 15:02
ciekawa propozycja
Justi2401 22.04.2017 12:36
Bardzo ładnie i smacznie wygląda, nie próbowałam jeszcze takiej, bez przypraw, ciekawa :)
anka1988 22.04.2017 10:03
super propozycja, bardzo apetycznie podana
Renata9 21.04.2017 22:25
Smaczne śniadanko
MonikaW 21.04.2017 21:53
robię prawie identyczną jest pyszna ja inspirowałam się kanałem na yt skutecznie tv robiąc tą wersję z masłem, wszystkim polecam
IKrakowianka 21.04.2017 21:21
super propozycja
cukiereczek 21.04.2017 21:15
pięknie podane
wwwiolka 21.04.2017 20:16
Bardzo fajny przepis.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat