Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z kulkami mozzarelli i sosem winegret
Przepis na smaczną i zdrową sałatkę z kulkami mozzarelli, pomidorkami koktajlowymi, czarnymi oliwkami i orzechami nerkowca otulona lekko słodkim sosem winegret.
Idealna propozycja na lekką i pożywną przekąskę, samodzielne danie lub dodatek do dań z grilla. Sałatka świetnie sprawdzi się także jako drugie śniadanie do pracy, które możemy spakować do lunchboxa.
Opis przygotowania
Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Mozzarellę i oliwki odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki przekładamy do miseczki wraz z mixem sałat, orzechami nerkowca i drobno posiekanym szczypiorkiem.
Do małego słoiczka wlewamy oliwę, sok z cytryny, musztardę i miód. Dodajemy szczyptę soli oraz pieprzu, zakręcamy słoiczek i energicznie mieszamy. Powstałym sosem polewamy sałatkę tuż przez podaniem.